Close

Salons of the Year 2018: Broome Street Society

Stacey Soble | May 16, 2018 | 1:53 PM
Photo 1 of 10
Photo 2 of 10
Photo 3 of 10
Photo 4 of 10
Photo 5 of 10
Photo 6 of 10
Photo 7 of 10
Photo 8 of 10
Photo 9 of 10
Photo 10 of 10

Broome Street Society
New York, New York
broomestreetsociety.com
Owners: Andrea Hans and Josie Sanchez
Salon style: Urban living room
Square footage: 3,000
Stations: 13
Treatment rooms: 1
Equipment: Minerva
Furniture: Matt Zambito and Aaron Lenza
Total design investment: $355,000
Retail lines: Oribe, L’Oréal Professionnel, Mizani
Color lines: L’Oréal Professionnel, Redken, Wella
Design by: Josie Sanchez
Architects: Dutch Osborne
Photographer: Massimillian Bolzonella

There’s something about the juxtaposition of the repurposed wood and the rope used in the design at Broome Street Society that reminds one of the set of Hamilton—an appropriate setting for a Manhattan-based salon that prides itself in catering to all hair types.

“We recognize that it is easy to intimidate clients in a high-end salon,” says co-owner Andrea Hans. “Our design reflects our efforts to maintain a high-end presence without feeling untouchable or elite.”

At least once a day, passersby walk through the front doors just to admire the lighting. The chandeliers that run through the salon are a focal point and were adapted in the installation process with the rope element to make them cohesive with the design theme. The large rope and beam fixture over the color processing table was hand-crafted from wood from the front desk of the previous tenant. Lighting at the stations is strategically placed so stylists have a true view of the hair color and the guests always look their best in the mirrors.

The stations themselves were custom-designed by co-owner Josie Sanchez with the busy hairdresser in mind. “Not only do they boast an intricate scrap wood pile finish that is unique to each station, but they are mobile, large enough for stylists to share if needed, and include built-in extension cord extenders and USB ports.”
After guests check in, they are escorted to the salon’s comfortable living room area, where they are offered a beverage and encouraged to relax. The couches also incorporate the scrap wood pile finish, and the coffee table was created from a piece of live-edge salvaged wood and reclaimed glass.

“Clients often arrive early to decompress from their busy days, read magazines and plug in,” Sanchez says.
Another popular spot for clients is the custom live-edge wood processing table that seats 10.

“We wired it so clients can use their computers and charge their phones while they process, and it’s located directly under a skylight and close to the shampoo area for convenience,” Hans says. “Our guests use the table to work, read, eat meals and color in our stash of eclectic coloring books.”

Facebook Comments

More from Salon & Spa Tours

Load More