Salon Business News

Gene Juarez's Retail Makeover

Dr. Leon | December 12, 2013 | 12:17 PM
Photo 1 of 11
The new reception area creates a retail journey for clients.
Photo 2 of 11
Photo 3 of 11
Illuminated shelves draw clients to product like bees to pollen.
Photo 4 of 11
Clients now take a retail journey on their way to the front desk located at the rear of the reception area.
Photo 5 of 11
The new exterior of Gene Juarez in Seattle leaves no doubt that this is a retail destination.
Photo 6 of 11
Illuminated islands of retail create a natural shopping flow through the new space.
Photo 7 of 11
The renovated, upstairs seating area continues to provide a comfortable space for waiting clients while encouraging them to shop at the same time.
Photo 8 of 11
Before, the retail shelves at Gene Juarez were attractive, but lacked the illumination that put the spotlight on product.
Photo 9 of 11
Before, the upstairs waiting area was designed to resemble a posh and comfortable living room, but didn't encourage retail sales.
Photo 10 of 11
Photo 11 of 11

Gene Juarez's Retail Makeover

Gene Juarez Downtown Seattle was a unique project, because it had four separate areas for retail. (A street level store, and three separate areas in the salon and spa waiting areas.)  The salon was designed as a service business and historically had a reputation of excellent customer and services.

The goal was to create a retail business and an environment that is conducive to serious retailing. We wanted to maximize the potential of all the retail areas, while complementing the existing busy salon.

The street level store had to allure consumers in to browse and shop, whereas the second floor retail areas focused on the existing salon and spa consumer. Therefore both areas are designed with different objectives.

The downstairs check-in desk is positioned at the rear of the retail area, with freestanding obstacles and illuminated wall units. This creates a journey for the consumer and it subliminally exposes them to a buying environment. There is a large light box at the back wall that helps drive consumers to the rear of the space. Illumination concentrates the consumer’s focus on the products, the same way as a bee makes a line for pollen. 

Light boxes above the wall unit identify a brand or a domain to make it.

The result of the design creates display units that reach out and captivate the consumer, and lighting enhances the products and focuses attention upon them. The display tables are carefully arranged so that the consumer visits them in a natural flow on the way to the check-in podium.

Aspirational themes, solutions and narratives provide the backbone for both the physical and visual presentation. For example, the shops of Donna Karen are not about fashion, but about an attitude of how women aspire to live.

Related Topics:
Facebook Comments

More from Salon Business News

Salon Business News
Salon Business News

The Millennium Experience Will Welcome Non-Millennium Clients For the First Time in 2017

Elizabeth Jakaitis | October 21, 2016

For the first time in its 16-year history, The Millennium Experience will open its doors to all industry professionals. Hosted by Millennium Systems International, the annual conference will include hair shows and inspirational speakers, aimed to celebrate the future of the industry and to inspire attendees to try new strategies that will benefit their brands.

Salon Business News
Salon Business News

Day 1 & 2 From HAIR+ Summit

October 20, 2016

Earlier this week, MODERN SALON MEDIA hosted the first HAIR+ Summit in Atlanta, offering stylists and salon owners the opportunity to dive deep into the causes of thinning hair and hair loss, while exploring the many solutions available for their clients who suffer from hair loss issues. Find out what happened each day at the event and learn who was there by browsing through our pictures.

Load More