Westlake Village, California

thecanyonsalon.com

Owner: Sharon Perry

Salon style: Old Hollywood, industrial sleek, contemporary

Square footage: 4,500

Styling stations: 31

Treatment rooms: 1

Equipment: Takara Belmont

Furniture: Charles Sheridan Design

Total design investment: $650,000

Top retail lines: Barex, Unite, Bumble and bumble

Design: Barrett

Architect: Brent Schneider

Judges comments:

“I love the lighting fixtures—the simplicity and sophistication of the materials are nice.”

—Martin

“Cool retail area!”

—Nelson

“The decor of this salon screams class. The use of lighting and furniture are all classic Hollywood done at its best.”

—Sansevero and Cronk


FIRST IMPRESSIONS set the tone for the overall experience at The Canyon Salon. Just a few miles away from the modern-day movie town, the salon brings back memories of old Hollywood with its grand entrance area. Above a beautiful, tall, marble desk hang two chandeliers. And, a large mirror reflects the salon’s beckoning boutique.

“Our clients are upper-class, chic and contemporary,” says owner Sharon Perry. “They look to us to keep them current and stylish. The salon’s décor and architecture connotes this image with its modern yet classic vibe, stating ‘high-end’ while still being warm and inviting.”

The salon’s tint area is something unique to the salon experience. A long marble, family style table seats up to 14 people. This creates an environment where clients can easily read magazines, sit and chat, work on their laptops or enjoy a beverage. The processors are all hung overhead, but can be pulled completely out of the way, so the room can also function as a meeting or dining space for after-hours events. Framed, black and white photographs of the staff not only serve as decor, but emphasize the professionalism of the team.

Throughout the salon, the overall colors are white and gray, with a splash of chutney. The minimal, yet avant-garde palate sets the tone for the furniture, which is beautifully understated and modern. Each styling area was created to be open and inviting, with dark Italian porcelain floors and gray Caesarstone stations with custom-built drawers for brushes and tools.

“The biggest issue in creating the space was the large support beams throughout,” says Perry. “I wanted the salon to feel open and expansive so the goal was to hide these beams. With the help of large, hanging mirrors at each station, I was able to make the beams ‘disappear.”

“A crucial benefit in our design was my family’s stone and tile business which allowed me to use superior materials without elevating costs,” says Perry. “In addition, every light, every fixture, every fan and every chair was picked out based on my 30 years of experience.”